Hvorfor tror kristne på Bibelen som Guds Ord? Om Jesu skriftsyn og sterke uttalelser om Det gamle testamentet (Video | Episode 1)

 


Hvorfor tror vi som er kristne på Bibelen, og hva bør vi tenke om den?

I denne korte undervisningsvideoen (på 22 minutter) løfter jeg opp disse spørsmålene. Mitt hovedpoeng kan oppsummeres i en spissformulering av den tyske teologen Friedrich Schleiermacher om at vi tror ikke på Jesus fordi vi tror på Bibelen, vi tror på Bibelen fordi vi tror på Jesus.

Jesu syn på de hebraiske hellige skriftene (i Tanakh/Det gamle testamentet) er relevant i en teologisk diskusjon om Bibelen og skriftsyn. I evangeliene kan vi se at Jesus kommer med flere sterke uttalelser. Han sier blant annet at "Skriften kan ikke settes ut av kraft" (Joh 10,35; se også Matt 5,17-19; Mark 7,1-13; Luk 4/Matt 4). Historisk-kritisk forskning kan bekrefte at Jesu skriftsyn, slik det fremstilles, er historisk troverdig.

Videoen ble spilt inn som BIBELTIME i forbindelse med Sommerstevnet på Hedmarktoppen 2020 (Digitalt sommerstevne: Sammen overalt) den 1-4. juli, og er filmet og redigert av TV Inter. Dette er den første av til sammen fire episoder: «Om Bibelen; hvorfor og hva vi tror om denne boken. Hvordan bør vi lese den?» med to sesjoner undervisning og to sesjoner samtale med relevante spørsmål. Alle episodene ligger åpent tilgjengelig på https://www.facebook.com/sommerstevnethedmarktoppen