Hvorfor døde Jesus på korset? Hva betyr oppstandelsen? (Påsken - kirkens viktigste høytid!)


"Men de to sa til dem: Hvorfor leter dere etter den levende blant de døde? Han er ikke her, han er stått opp. Husk hva han sa til dere mens han ennå var i Galilea: ‘Menneskesønnen skal overgis i syndige menneskers hender og korsfestes, og den tredje dagen skal han stå opp.’" (Luk 24,5-7 B11)

Påsken er kirkens viktigste høytid. 
Hvorfor?

Apostelen Paulus skrev dette til menigheten i Korint: «For først og fremst overga jeg til dere det jeg selv har tatt imot, at Kristus døde for våre synder etter skriftene, at han ble begravet, at han sto opp den tredje dagen etter skriftene.» (1 Kor 15,3-4)

Jesu oppstandelse henger sammen med hans død, og gjennom hele kirkehistorien har korset vært et kristent symbol, slik vi ser i utsmykking av kirker. 
Kristne er de som tror på korset, sa Tertullian på 200 tallet. 

Martin Luther på 1500 tallet, påpekte hvordan vi lærer Gud å kjenne gjennom Kristus på korset. For på korset åpenbares det hvem Gud er, samtidig som Gud på en måte er skjult tilstede. 

Luthers poeng er vi kan forstå mer om Gud og hans planer og hensikter, gjennom Jesu død på korset. Samtidig overrasker Gud oss, slik Jesu liv overrasket jødene av Abrahams ætt. Og slik Jesu død overrasket disiplene og de som fulgte ham. Hvem hadde trodd at korset var en del av Guds frelsesplan?

Det er derfor Paulus kaller evangeliet - eller de gode nyhetene om Jesus - for en hemmelighet og Guds visdom. For evangeliet er ikke en menneskelig idé som steg opp i et menneskehjerte på forhånd. Ordet om korset er Guds kraft som gjør de vises visdom og de klokes kunnskap til ingenting, skriver han i Første Korinterbrev.

Så hvorfor døde Jesus på korset, på en slik brutal måte?

Bibelen bruker flere beskrivelser og bilder. Det første er Jesu død som offer. Døperen Johannes sa disse ordene da han så Jesus: «Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!» (Joh 1,29)

En teolog skal ha sagt på sitt dødsleie: "Min teologi er skrumpet inn til fire ord. Jesus døde for meg." 
Jesus døde faktisk for våre synder. Gud led straffen istedenfor oss.

Hør hva som ble skrevet flere hundre år i forkant, hos profeten Jesaja: «Men han ble såret for våre lovbrudd, knust for våre synder. Straffen lå på ham, vi fikk fred, ved hans sår ble vi helbredet. Vi gikk oss alle vill som sauer, hver tok sin egen vei. Men skylden som vi alle hadde, lot Herren ramme ham.» (Jes 53,5-6)

På korset ser vi Guds hellige kjærlighet. Hvis Gud hadde oversett synd, hadde han vært likegyldig. Men Gud bryr seg om dem som lider, og er ikke likegyldig overfor urett. Gud er rettferdig, samtidig som Gud elsker syndere.

I Johannes 3,16, som vi ofte kaller for «den lille Bibel», forteller Jesus at det er slik Gud elsker oss: «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.»

Kjærlighet kan uttrykkes på forskjellige måter. Vi er glad i våre venner og kan invitere dem over til middag. Men i Bibelen ser vi på hvilken måte Gud elsker verden. Han var villig til å gi sitt liv og dø for våre synder.

Augustin på 400 tallet kom med denne oppfordringen: Se på den korsfestede Jesus med hjertets øyne, og bli grepet! Med andre ord: La syndens alvor og Guds store kjærlighet få bevege ditt hjerte!

Andre bilder som vi finner i Bibelen, for å beskrive korsets betydning, er løsepenger (Mark 10,45), en avvæpning av fienden (Kol 2,15) og et triumftog (2 Kor 2,14). 

Løsepenger ble brukt til å kjøpe slaver eller krigsfanger fri fra fangenskap. Jesus har kjøpt oss fri fra det onde som binder oss! Og fienden er blitt fratatt sine våpen. Synd og sykdom, djevelen og døden er beseiret!

Dette leder oss over til påskedag og Jesu oppstandelse. For J
esus har overvunnet døden! Oppstandelsen er den endelige bekreftelsen på frelsens faktum, og på hvem Jesus er.

Jesus Kristus er frelser, helbreder og den som setter oss fri!

Vi kan erfare dette i dag. Bibelen proklamerer igjen og igjen at «hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst» (Joel 3,5; Apg 2,21; Rom 10,13). 
Jeg fikk oppleve det sommeren 2000. Og Jesus har forandret mitt liv!

"Midt i nattens mørke blinker som et fyrlys Jesu navn", synger vi i den kjente og kjære salmen Navnet Jesus blekner aldri.

Til slutt: Jesu oppstandelse forteller oss også om vår fremtid. Om det fantastiske kristne håpet vi har i Gud. Vi skal også en gang oppstå. Døden er ikke slutten. For, som Paulus skriver: «Døden er oppslukt, seieren vunnet.» (1 Kor 15,54)


Talen "Påsken - kirkens viktigste høytid", ble skrevet og spilt inn i forbindelse med påskegudstjenesten (1. påskedag) i Filadelfiakirken Vestby den 12.04.2020. Opptak og klipp er gjort av Marius Mass Grøtvedt.