Hva betyr Jesu død og oppstandelse for meg og deg, i praksis? (Podcast)

 


I påsken ble vi nylig minnet om Jesu død og oppstandelse. Men hva betyr det for meg og deg, i praksis?

Her er fem stikkord:

1) TILGIVELSE. I Kolosserbrevet 2,14 står det: «Gjeldsbrevet mot oss slettet han, det som var skrevet med lovbud; han tok det bort fra oss da han naglet det til korset.» Hele den lange listen med alt det gale vi har gjort og som anklager oss, ble spikret til korset. Jesus tok vår straff, slik at vi kan få tilgivelse av Gud. 

2. FRED. I Romerbrevet 5,1 skriver Paulus: «Da vi altså er blitt rettferdige ved tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus.» Når vi blir tilgitt og ikke lenger står skyldige overfor Gud, er vi objektivt forsonet med Gud og erklært rettferdige. Vi har fred med Gud. Dette er en fred vi kan erfare, fordi vi er Guds barn og relasjonen med vår himmelske Far er blitt gjenopprettet.

3. FRIHET. I Johannesevangeliet 8,31-36 står det: 

Jesus sa da til de jødene som var kommet til tro på ham: «Hvis dere blir i mitt ord, er dere virkelig mine disipler. Da skal dere kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri.» De sa til ham: «Vi er Abrahams ætt og har aldri vært slaver for noen. Hvordan kan du da si at vi skal bli fri?» Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som gjør synd, er slave under synden. En slave blir ikke i huset for alltid, men en sønn blir der for alltid. Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.

Jesus kan ikke bare ta bort vår skyld og gi oss fred med Gud. Han vil også bryte syndens makt i våre liv. Fordi Jesus døde for våre synder - og tok slavens plass i syndens fangenskap - så kan Jesus sette virkelig fri fra all synd som binder!

4. HELBREDELSE. Flere hundre år før Jesus ble født, ble dette skrevet hos profeten Jesaja 53,5:

Men han ble såret for våre lovbrudd, 

knust for våre synder. 

Straffen lå på ham, vi fikk fred, 

ved hans sår ble vi helbredet.

Jesus helbredet syke da han vandret på jorden, og helbreder fortsatt i dag. Det strømmer legedom fra hans naglemerkede hender! Dette har jeg selv vært vitne til. En helbredelse som gjorde et spesielt inntrykk på meg, skjedde da jeg var tenåring og deltok på en misjonstur i Tyskland. Der møtte vi ei ateist, som i samtalen ville anklage Gud for alt det onde som skjer i verden. Hun hadde også en kneskade med smerter på grunn av kickboksing. Vi fikk lov til å be for henne og la hendene på henne. Da ingenting skjedde, lo hun av oss. Men da vi ba for andre gang, forsvant plutselig smertene og kneet var helbredet. Hun ble målløs!

5. HÅP/OPPSTANDELSE. Paulus skriver dette i 1 Kor 15,20: «Men nå er jo Kristus stått opp fra de døde, som førstegrøden av dem som er sovnet inn.» Jesu oppstandelse gir deg og meg et konkret håp om en fremtidig oppstandelse fra de døde.  På samme måte som Jesus stod opp fra de døde, så skal vi også en dag oppstå til evig liv, og for alltid være sammen med Gud i hans himmelske herlighet!


Merk deg at tilgivelse, fred, frihet, helbredelse og håp om oppstandelse ikke er noe vi får på bakgrunn av vår egen fortjeneste eller prestasjon. Alt dette gis gratis på grunn av Guds store kjærlighet og nåde, fordi Jesus døde på korset og oppstod igjen!

Så hvordan kan vi ta imot disse tingene? 

Bibelens enkle og gjentagende svar er: Tro på Herren Jesus! (Jf. Ef 2,8-9; Matt 9,27-30) Eller for å si det med ordene i Salme 37,5: "Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn."


Du kan høre en podcast/tale med tittelen "Påskens glade budskap", som tar for seg de fem punktene enda grundigere. Talen ble holdt i Filadelfiakirken Vestby den 17.04.2022 og varer i 35 minutter, og kan høres her:

https://open.spotify.com/episode/3WqbEYa1wSAh78eNDkD8PE?si=98b461b5d2e84fc5

https://www.filadelfiavestby.no/ressurser/taler/audio/article/1649483


Les også: 

Hvorfor skal jeg ikke tro på Jesus? Fire grunner for kristen tro (Podcast)