Hva kan vi lære av kvinnen ved brønnen? Refleksjon om det å vitne, lede folk til Jesus & invitere til kirken

 



Og de sa til kvinnen: ”Nå tror vi ikke lenger bare på grunn av det du sa. Vi har selv hørt ham, og vi vet at han virkelig er verdens frelser.” (Joh 4,42 B11)

Historien om Jesus og kvinnen ved brønnen i Johannes evangelium kapittel 4 er meget innholdsrik. Her vil jeg kun rette søkelyset mot de aller siste versene.


Historien kort fortalt

En samaritansk kvinne som er på vei for å hente vann fra en brønn, møter en dag en sliten Jesus som ber om vann. De kommer i prat, og i dette overraskende møtet med Jesus blir kvinnen overbevist om at Jesus er Messias (som betyr Herrens salvede, dvs. frelserkongen). Deretter går hun inn i byen og sier: "Kom og se en mann som har fortalt meg alt det jeg har gjort! Han skulle vel ikke være Messias?" (Joh 4,29)

Vi kommer nå til de fire siste versene:

Mange av samaritanene fra denne byen kom til tro på Jesus på grunn av kvinnens ord da hun vitnet: "Han har fortalt meg alt det jeg har gjort". Nå kom de til ham [...] Mange flere kom til tro da de fikk høre hans eget ord, og de sa til kvinnen:”Nå tror vi ikke lenger bare på grunn av det du sa. Vi har selv hørt ham, og vi vet at han virkelig er verdens frelser.” (Joh 4,39-42)


Hva vi kan lære

Legg først merke til hvordan folk faktisk kom til tro på Jesus fordi kvinnen fortalte sitt vitnesbyrd. Så blir det enda bedre: Da samaritanene selv fikk høre Jesus, kom mange flere til tro, og de ble virkelig overbevist om at Jesus er deres frelser. Dette er relevant for oss som er kristne.
  1. Våre vitnesbyrd kan lede mennesker til tro på Jesus.
  2. Det at folk selv møter Jesus (og opplever ham), overbeviser dem enda sterkere om hvem han er.
Alternativt kan vi også si at Jesu ord (evangeliet/Guds Ord) er enda mer kraftfullt enn et vitnesbyrd. Men hvis ikke kvinnen hadde vært frimodig og vitnet, så spørs det om de andre hadde kommet til tro. Det var jo hennes vitnesbyrd som i dette tilfellet gav åpningen for evangeliet og samaritanenes personlige møte med Jesus. Derfor er det så betydningsfullt å dele våre vitnesbyrd med andre.


Jesus og kirken

Men det er noe annet jeg også tenker litt på når jeg leser at "de kom til ham". Paulus skriver at vi som tror på Jesus er "Kristi kropp" (1 Kor 12,27). Jesu kropp her på jorden er kirken (menigheten). I dette familie-felleskapet av Guds sønner og døtre kan vi oppleve mer av Jesus. Her kan vi få høre Guds Ord forkynt. Og parallelt til hvordan Herrens herlighet fylte Salomos tempel (1 Kong 8,11), så har Jesus faktisk lovet at "hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem" (Matt 18,20). Når vi møtes i kirkens felleskap, kan vi rett og slett erfare mer av Jesus.

Så vær frimodig og fortell ditt vitnesbyrd til folk. Led dem til Jesus! La dem høre de gode nyhetene om verdens frelser. Men ikke nøy deg med det. Inviter dem også med deg til kirken (og gjerne fortell litt om den først).


Denne artikkelen stod først på trykk i et Ny Generasjon magasin (mars 2013, på side 14-15) med tittelen «Kvinnen ved brønnen som delte sitt "derfor"». Teksten her er noe endret og redigert.

Les også: