Elver med nåde for den som er i ørkenen (Podcast)

 


"De holdt seg trofast til apostlenes lære og fellesskapet, til brødsbrytelsen og bønnene." (Apg 2,42 B11)

Jeg tror ikke Gud vil at noen av oss skal sitte fast i en langvarig ørken-tilstand hvor Gud oppleves fjern og taus, og hvor gløden og kjærligheten til Jesus er (tilnærmet) slukket. Herrens nåde er ny hver eneste morgen, står det i klagesangene 3,23. Og i denne podcasten snakker jeg om Bibelen, bønn, nattverd, kirkens felleskap, dåp og lignende som "elver med nåde"...

Gud og hans kjærlighet kan sammenlignes med solen som lyser og varmer uavbrutt. Guds kjærlighet tar ikke slutt. Godhet og ufortjent favør og nåde strømmer kontinuerlig fra korset, likesom forfriskende elver i ødemarken.  

Om vi skal fortsette å bruke dette bildet, kan vi si at det finnes forskjellige elver med Guds nåde: 

  • Bibelen/Guds Ord
  • Bønn
  • Herrens måltid/Nattverd
  • Dåp
  • Kirkens felleskap
  • Osv...
Det er viktig å merke seg at slike "nådemidler" ikke har kraft i seg selv, uavhengig av Den hellige ånd, og må derfor ikke løsrives fra troen på Gud, Jesu forsoningsverk og Den hellige ånds aktivitet. Disse "nådemidlene" eller praksisene er heller noe vi kan kalle for Guds forordninger, det vil si tilknytningspunkter hvor vi kan erfare Herrens kjærlighet og godhet gjennom troen på Jesus.

Hvordan kan vi forvente å få visdom eller å høre fra Gud om vi ikke vil åpne Bibelen og lese Guds Ord? Hvordan kan vi ha en personlig relasjon med Jesus uten at vi ber og kaller på hans navn? Minner ikke dåp og nattverd oss helt konkret om Jesu død og oppstandelse - og med det resultat at vår tro på Jesus og forsoningens betydning styrkes?

Vi må heller ikke glemme at Guds nåde mot oss også manifesteres i kirkens felleskap. Her kan vi sammen få erfare bønnesvar og Guds påtakelige nærvær (Matt 18,18-20), helbredelse, tilgivelse og frihet (Jak 5,14-16), og nådegaver (Åndens manifestasjoner) slik at menigheten kan bli bygd opp (1 Kor 12-14)!

Det finnes friskt og rent vann for enhver som tørster:

Se, jeg gjør noe nytt.
          Nå spirer det fram.
          Merker dere det ikke?
          Ja, jeg legger vei i ørkenen,
          elver i ødemarken. (Jes 43,19)
 
Kan du merke at Herren er nær? Hvorfor ikke komme til Jesus ved å stige ned hans elver med nåde?


Talen "Elver med nåde" ble holdt i Filadelfiakirken Vestby den 15.05.2022. Den er tilgjengelig som podcast og varer i 34 minutter, og kan høres her:




Les også: