ET JULEMYSTERIUM (novelle)

 



- Hvor er den!!!

Pappa lette visst etter noe han ikke kunne finne. Han hadde krøpet lengst inn i kryploftet. Men enten kunne pappa ikke se godt nok i mørket. Eller så var det ikke der.

- Pappa leter nok etter noe veldig viktig siden han har krøpet helt inn i kryploftet, sa storesøster Helene til lillesøsteren Zoe.

- Kanskje han leter etter datamaskinen sin? Den er jo viktig, svarte Zoe.

- Kom, la oss hjelpe ham å lete!

De to snille søstrene ville hjelpe pappa å lete. De gikk først inn på pappas kontor. Og akkurat som de trodde: Der lå pappas PC! Jentene bar den opp til annen etasje. Og glade og fornøyde ropte de gjennom den trange døren til kryploftet:

- Pappa, vi har funnet den!

- Har dere funnet den?

Pappa kravlet ut, forvirret og overrasket. Men da han reiste seg og så hva jentene bar på, sukket han oppgitt:

- Jeg leter ikke etter datamaskinen min. Det er juletrefoten som er borte. Den som vi skal sette juletreet i. Det er et mysterium at jeg ikke finner den. Men vi må finne den! Det er jo bare noen dager til julaften…



……………………………………………………………………



Noen dager senere, på lillejulaften.

- Har du kjøpt en ny juletrefot? Juletreet står fortsatt i boden og venter på at vi skal ta det inn!

Mamma stod utålmodig i gangen da pappa kom inn ytterdøren. Mamma og pappa og de to døtrene hadde lett i dagevis etter den forsvunne juletrefoten. De hadde lett overalt. Helene og Zoe hadde kikket både under alle dynene og under alle sengene i huset. Under stuebordet og oppå stuebordet. Til slutt hadde mamma sagt til pappa:

- Juletrefoten er sporløst borte. Du må kjøpe en ny juletrefot nå. Vi kan jo ikke feire jul i morgen uten juletre!

Men da pappa kom inn ytterdøren sa han ikke et eneste ord. Han bare ristet på hodet og så trist ut. Pappa hadde vært innom fem forskjellige butikker. Alle juletreføttene var utsolgt. Det var ikke en eneste juletrefot igjen i hele byen!

- Hvordan skal vi feire jul nå da? Hvisket Helene til Zoe.

- Vi kan jo ikke gå rundt noe juletre om vi ikke får satt det opp! Og hvor skal vi legge alle julepresangene?



……………………………………………………………………



Neste dag, på julaften.

Hele familien hadde nettopp kommet hjem fra julegudstjenesten i kirken. Nå banket farmor og farfar på døren. Helene og Zoe åpnet, og slapp besteforeldrene inn. Og der, midt i stuen, stod et nydelig pyntet juletre! Med massevis av pakker under.

Ja, du hørte riktig! Du skjønner, sent på lillejulaften, hadde pappa gått over til naboen. Han hadde spurt om hjelp til å sette opp juletreet. Og naboen visste råd! Han fant frem noen gamle treplanker. Med dem hadde pappa og naboen saget og spikret, og laget en hjemmesnekret juletrefot! Etterpå hadde mamma pyntet juletreet hele natten. Nå stod juletreet der med lys, glitter og julestjerna på toppen.

Etter at alle sammen hadde spist (eller i hvert fall smakt på) pinnekjøttet, var det tid for å lese juleevangeliet om det lille Jesusbarnet i krybben. Deretter var det sang og juletregang. Så ble gavene åpnet, etter at julenissen først hadde kommet på et lite uanmeldt besøk. Helene trodde pappa var julenissen. Han hadde sittet kjempelenge på do da julenissen kom.

Da alle pakkene under juletreet var åpnet, sa plutselig Zoe:

- Se på juletrefoten!

- Den ser ut som et kors… sa Helene

Den hjemmesnekrede juletrefoten pappa og naboen hadde laget, var visst bare to planker. De var spikret over hverandre slik at det lignet et kors.

- Den siste gaven mange overser er korset, sa farfar med lav stemme.

Stemmen hans hørtes litt alvorlig ut. Det så til og med ut som om han hadde en liten tåre i øyekroken.

- Korset er den største gaven Gud har gitt oss. Jesus døde på et kors for våre synder. For at vi skal ha evig liv. Det var derfor han ble født…

Helene og Zoe kikket på hverandre. Er dette julens store mysterium?