Hvorfor tro søker forstand?

 



Denne bloggen er mitt nettarkiv. Bloggens navn "tro søker forstand" er ikke valgt tilfeldig. Navnet er inspirert av ordene til Anselm av Canterbury (1033-1109): Fides quaerens intellectum - som kan oversettes "tro som søker å forstå".

Poenget til Anselm er helt enkelt å utforske den kristne troen intellektuelt - og på den måten elske Herren Gud "av all din forstand" (Matt 22,37). Dette står i motsetning til en mer forutinntatt negativ eller skeptisk holdning (à la Descartes' tvil søker forstand). 

Tro det eller ei, det finnes gode (filosofiske) grunner til å si at det er mest rasjonelt av oss mennesker å ha en mer positiv eller tillitsfull holdning i livet. Merk deg at det ikke er ensbetydende med å være naiv eller ukritisk. Det er stor forskjell på å være skeptisk og kritisk. Skeptisk er negativ og forhåndsdømmende. Kritisk betyr å skjelne og bedømme (tenk på teaterkritikk!). Dersom vi har gode grunner til å tvile, så bør vi undersøke ting nærmere. Men det er ikke rasjonelt av oss å gå rundt å tvile på alle ting uten gode grunner (Bare prøv å forestill deg en slik verden).

Derfor er min oppfordring til deg: Utforsk den kristne troen på Jesus og Bibelen med åpenhet og nysgjerrighet! 

I menyen til venstre kan du søke på ulike teologiske tema i arkivet som "Bibelsyn", eller finne "Podcast" eller "Vitenskapelig artikkel" m.m.